Kristian Borg

Inledare


Inledare: lobbyism

  • För mycket frihet för Timbro? Nu föreslår näringslivets tankesmedja en förkortning av föräldraledigheten och att föräldrapenningen avskaffas och ersätts av lån.
Fria Tidningen

Timbro vill flytta fram gränserna för det möjliga

Steg för steg flyttar Timbro fram gränsen för det möjliga genom förslag som för tillfället verkar otänkbara, skriver Kristian Borg.

En tankesmedjas uppgift är att provocera. Pröva en tanke och se var den landar. Föra fram nya perspektiv och åsikter i samhällsdebatten. De fungerar också som arenor för idéutbyten mellan politiker, näringsliv och påverkansgrupper.

När näringslivets tankesmedja Timbro nu föreslår en förkortning av föräldraledigheten och att föräldrapenning ersätts av lån så är det inget annat än en testballong.

Det är inte någon slump att arbetsmarknadsansvarige Siri Steijers förslag kommer i anslutning till 8 mars, en av vänsterns högtidsdagar. Ideologiskt handlar det om att underminera kollektiva lösningar och bana väg för en "alternativ feminism" (som Bodil Bryntesson kallade liknande tankegångar redan 1995 i Timbro-rapporten ”Jämställdhet men inte feminism”) – ”för att inte kampen för kvinnor ska bli synonymt med höga offentliga utgifter”.

Timbros så kallade idéproducenter har i frihetens namn sedan starten 1978 utmanat konsensus i Sossesverige i snart sagt varje fråga. Enpartistaten hette tidigare timbroiterna Fredrik Segerfelds och Maria Rankkas blogg där det som sågs som vänsterns ”problemformuleringsprivilegium” inom områden som bistånd och kultur skulle utmanas. Namnet på bloggen är talande för verklighetsuppfattningen.

Timbro och näringslivet har vunnit många strider. Som Åsa Linderborg skriver i texten ”De fick nästan allt på önskelistan!” (finns på nätet och i Högerns svarta bok, 2010) kan man idag pricka av de flesta reformförslag som arbetsgivarföreningen listade 1981. Ökade löneklyftor och privatisering av vård och skola, för att nämna ett par.

Johan Hjertqvist, en av Timbros grundare, driver numera en internationell tankesmedja inriktad på vård efter att framgångsrikt ha lobbat in privata lösningar i Sverige.

I pamfletten ”The health care revolution in Stockholm” (2002) skriver Hjertqvist om hur Stockholmsmodellen utmanade "det politiskt styrda monopolet" inom vårdsektorn. Störst inflytande på "revolutionen" ansåg han att privatiseringen av S:t Görans sjukhus 1994 hade. Här nämns också en fortsatt privatisering av akutsjukvården, något som ännu kvarstår på önskelistan. Viktigt att komma ihåg är att det är både socialdemokrater och högerkoalitioner som genomdrivit förändringarna.

Timbro kan ses som näringslivets och den parlamentariska högerns stormtrupper. De fungerar lite som hatmedierna gör för SD: steg för steg flyttar de fram gränsen för det möjliga genom att föreslå det för tillfället otänkbara. Med provokativa utspel öppnas nya konfliktytor. Deras "rapporter" har lika lite med fakta och vetenskap att göra som hatsajternas "nyheter". Men en viktig skillnad är att Timbro genom sin centrala position bland samhällets eliter har en mycket nära koppling till partier och näringsliv, och ändå ofta framstår som en neutral röst.

Timbro är en del av stiftelsen Fritt näringsliv och 19Svenskt näringsliv pumpade in hundratals miljoner vid starten. Flera av Sveriges ledande liberaler har haft jobb hos eller varit kopplade till smedjan. Tidigare vd:n Maria Rankka gick till exempel via vice ordförandeskap i Moderata ungdomsförbundet och medarbetare till Carl Bildt till Timbrochef 2006. 2010 tog hon nästa logiska steg i kedjan och blev vd för Stockholms Handelskammare.

När näringslivets megafon nu provocerar inte bara vänstern utan nästan gemene svensk är det svårt att inte reagera instinktivt. Men fråga också: vad är syftet och vem är avsändare? Varför kommer det här förslaget just nu? Det är valår, men utsikten för att detta skulle bli en valfråga är ju minimal. Men kanske i nästa val? Tanken är väckt. Det som verkar skrattretande idag kan vara verklighet imorgon.

Droppe för droppe urholkas de gemensamma lösningarna. New public management, friskolereformen, utförsäljningen av statliga bolag... allt har en historia där näringslivets lobbyister har spelat en viktig roll. Så ta för all del förslaget om föräldraförsäkringen på allvar – men se det snarare som en övning inför kommande strider.

Pratet om att vänstern äger problemformuleringsprivilegiet och att samhällsdebatten är vänstervriden är för övrigt bara struntprat. När en timbroit för några år sedan var med för att debattera jagminnsintevad i SVT så ansåg man sig inte ens behöva skriva ut näringslivet som avsändare. Så normaliserad är Sveriges mest inflytelserika lobbygrupp.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu