• Louise Linderoth (t.h.) är glad och stolt över att hennes kollektion för sittande har blivit så väl mottagen på modeveckorna i Stockholm, London och Bryssel. ”Det är lite läskigt att göra något som är så långt utanför ramarna. Men jag tror och hoppas att modevärlden är redo för det”.
Fria Tidningen

”Jag vill göra kläder för alla kroppar”

Hennes jeanskollektion för sittande personer har visats på flera av de internationella modeveckorna. Men på catwalken i Köpenhamn var Louise Linderoths modeller i rullstol inte välkomna.

– Det är helt galet, men jag försöker använda det för att lyfta fram frågan om en mer inkluderande modescen, säger hon.

Louise Linderoth är modedesignern som under förra året hyllades för sin examenskollektion för sittande personer. Men på Copenhagen Fashion week nyligen tog det stopp, arrangörerna hävdade att hon inte kunde använda sig av rullstolsburna modeller, då det inte fanns någon ramp upp till catwalken.

– Det är helt galet att de inte ens ville lyssna på mina förslag till lösningar. Men jag försöker att vända det till något positivt. Istället för att vara med där och få uppmärksamhet på deras villkor gör jag saker på mina villkor och lyfter fram frågan som jag kämpar för; att göra modescenen mer inkluderande och mindre normativ.

Kreativiteten och skapandet har alltid varit viktigt för Louise Linderoth. Som liten höll hon på med gymnastik, men en ryggmärgsskada i tioårsåldern satte stopp för den stora satsningen. Hon vände sig till konsten, och så småningom modeskapandet istället. När hon en bit in på modedesignerutbildningen i Borås blev tvungen att börja ta sig fram med rullstol istället för kryckor blev det något hon vävde in i sina kollektioner.

– När jag träffade okända människor märkte jag hur de tittade på mina ben istället för ansiktet, och det kändes direkt som att mina bens proportioner ändrades, att benen blev mycket större än de var innan, säger hon.

Ur det föddes examenskollektionen, där Louise Linderoth utgår från ett par jeans, men leker med proportionerna. Ett plagg är ett par jeans som täcker hela kroppen, ett annat bara ett par knähöga ben. Hon har också designat en samling mer kommersiella jeans, som ska vara funktionella för personer som sitter mycket i sin vardag, oavsett om det är i rullstol, en kontorsstol eller på föreläsningar. De är högre baktill, lägre framtill, och har en framåtlutad balans.

Men Louise Linderoth är noga med att poängtera att hon inte gör kläder för rullstollsburna.

– Ett ord som jag hatar är rullstolsmode. Jag vill göra något som är inkluderande för alla. I mina ögon kan det bli exkluderande när man pekar ut en viss målgrupp, även om syftet är att vara inkluderande.

Den konceptuella delen av kollektionen visades upp tillsammans med resten av examenskollektionerna från modehögskolan i Borås under Stockholms och Londons modeveckor förra året. Där visades plaggen upp både av modeller som gick och modeller som tog sig fram med rullstol. Modeller som använder rullstol till vardags fick Louise Lindgren dock ordna fram själv.

– Det kändes viktigt att visa på autenticiteten i arbetet. Mina plagg ska representera kroppar med olika funktionsvariationer och visa att kroppar ser ut på olika sätt.

I London fick hon kontakt med en modellagentur som fokuserade på mångfald, där hon kunde anlita en rullstolsburen modell.

– Jag önskar att det fanns något liknande i Sverige. Det finns modeller som inte följer normen här också, men det kan vara svårt att hitta dem.

Hon tror att modevärlden är redo för att släppa in fler sorters kroppar, men att det krävs att några går före och visar på möjligheterna.

– Det har blivit lite som en ond cirkel när man säger det här är normen, då ser modellerna ut så här, då finns det bara det utbudet hos en modellagentur, Man vet nästan inte var man ska börja för att bryta det här mönstret. Men det finns många som kämpar för att det ska bli annorlunda, på olika plan.

Under våren jobbar Louise Linderoth vidare med sina jeans i 90 graders vinkel. Hon har dragit igång en kickstarterkampanj tillsammans med jeansföretaget Dr Denim som ska finansiera en större produktion jeans för sittande ställning. Om finansieringen går bra ska de finnas i butik i höst.

– Vi kallar dem Louise Linderoth Non ascrack, för att folk ska förstå vad det handlar om.

Hon kommer också att fortsätta skapa mer konceptuella kollektioner, där mode och politik får flyta ihop på olika sätt.

– Jag tror absolut att mode kan vara politiskt. Mode är centralt i allt. Alla normer kommer från modevärlden, och det är därifrån vi har möjlighet att bryta dem. Ju fler sorters kroppar vi hör talas om, desto mer dyker de upp i butiker, i kampanjer och i tidningar. Till slut kan ingen hävda att du ska stoppas på grund av din rullstol, eller av något över huvud taget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu