Martin Holmquist

Fördjupning


Martin Holmquist
  • Polska journalister protesterar mot regeringens inskränkningar av pressfriheten.
  • Situationen har enligt Reportrar utan gränser förvärrats i två tredjedelar av världens länder.
  • "Det har skett en tydlig attitydförändring i många västerländska demokratier, säger Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser.
Fria Tidningen

Svart dag för den fria pressen

När pressfrihetens dag uppmärksammas i dag finns det få anledningar att fira. Pressfriheten i världen är på tillbakagång och särskilt oroväckande är utvecklingen i västerländska demokratier.

I förra veckan publicerade Reportrar utan gränser (RSF) sitt pressfrihetsindex för 2016 – den årliga mätningen av situationen för medier i 180 av världens länder. Det är en dyster läsning; mediefriheten runt om i världen har aldrig varit så hotad som nu. De senaste fem åren har begränsningar och kränkningar globalt sett ökat med 14 procent. Under 2016 försämrades mediesituationen i nästan två av tre länder (62,2 procent).

– Det är väldigt sorgligt att se hur pressfriheten minskar i världen, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för svenska avdelningen av RSF.

– Om inte mediefriheten kan garanteras så går det inte längre att bevara våra andra friheter.

Den farligaste regionen för journalister är precis som föregående år Mellanöstern och Nordafrika.

Situationen är dessutom särskilt alarmerande i Centralasien och Östeuropa. Pressfriheten i Turkiet är i fritt fall och ligger nu på plats 155 – ett tapp på 56 platser sedan 2005. Ryssland hamnar precis som i fjol på 148:e plats, medan despoter i före detta sovjetrepubliker som Tadjikistan (149), Azerbajdzjan (162) och Turkmenistan (178) behåller sina järngrepp om medierna.

Att pressfriheten är fortsatt hårt begränsad i diktaturer är föga förvånande. Det som är mest uppseendeväckande med årets rapport är utvecklingen i västerländska demokratier.

– Det är särskilt oroväckande att det går åt fel håll även i tidigare säkra länder. Det har skett en tydlig attitydförändring i många västerländska demokratier, säger Jonathan Lundqvist.

Det mest uppenbara exemplet är USA som faller två placeringar till plats 43.

– Detta är en följd av Donald Trumps hårda retorik mot medier, säger Lundqvist och fortsätter:

– Pressen ska så klart granskas och ska kunna utstå kritik, men språket som Trump använder är oförlåtande och leder till en polarisering i samhället. Eftersom USA har en sådan ledande ställning i världen är utvecklingen mycket oroväckande.

Västeuropa och Balkan är fortsättningsvis den region i världen där medierna är som friast. Men samtidigt visar indikatorerna på den största förändringen i den här regionen och antalet incidenter har ökat med 17,5 procent under de senaste fem åren.

Värst är utvecklingen i Polen och Ungern där de ärkekonservativa regeringarna stärker sitt grepp om makten genom att bland annat slå ner pressfriheten och attackera kritiska medier.

”Efter att ha förvandlat statliga radio- och tv-kanaler till propagandaverktyg har den polska regeringen försökt strypa finansiering till oberoende tidningar som motsatt sig de styrandes politik” skriver RSF om Jaroslaw Kaczynskis Polen som efter 2015-års ras på 29 platser tappar ytterligare sju till 54:e plats.

Även de länder i Västeuropa som utmålar sig som demokratins fanbärare visar på oroande tendenser. I flera fall är det ny terrorlagstiftning som inskränker pressfriheten. I till exempel Tyskland (plats 16) infördes i oktober en ny lag som ger underrättelsetjänsten utökad rätt till massövervakning utan undantag för journalister.

Likaså i Storbritannien (plats 40) där den nya så kallade ”Snoopers charter”-lagen enligt RSF ger landets myndigheter ”den mest integritetskränkande övervakningslagen i demokratins historia” som inte har några som helst skydd för journalister och deras källor.

Dessutom kritiseras både Frankrike (plats 39) och Spanien (plats 29) för att ha hindrat och gripit journalister som bevakar polistillslag och demonstrationer.

Norden befäster sin plats i den absoluta toppen av listan. Sverige klättrar sex platser och hamnar på andra plats efter Norge som puttar ner Finland (som toppat mätningen sex år i följd) till en tredje plats. Att Sverige ökar beror enligt Jonathan Lundqvist på att myndigheterna tar de hot som journalister utsätts för på större allvar.

– Det finns en levande diskussion om hoten och myndigheterna är mer aktiva både när det gäller att arbeta preventivt och att reagera när journalister utsätts för brott. Vi fick även ett par vägledande domar som tydligt visar att en attack på journalister är en attack på själva samhällskroppen.

Fakta: 

RSF:s rankning 2017

2016-års rankning inom parentes.

1. Norge (3)

2. Sverige (8)

3. Finland (1)

4. Danmark (4)

10. Island (19)

13. Nya Zeeland (5)

22. Kanada (18)

40. Storbritannien (38)

43. USA (41)

71. Ungern (67)

92. Nicaragua (75)

136. Indien (133)

155. Turkiet (151)

177. Syrien (177)

179. Eritrea (180)

180. Nordkorea (179)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu