• Cassandra Vera döms till ett års fängelse för att ha "glorifierat terrorism".
  • I januari dömdes metalsångaren César Strawberry till ett års fängelse för att ha skämtat på Twitter om att skicka en tårtbomb till kungen.
Fria Tidningen

Får fängelse för skämt på Twitter

En spansk student har dömts till ett års fängelse för att ha skämtat på Twitter om ett terrordåd som utfördes på 1970-talet. Fallet är det senaste i raden av domar som utdelas för ”glorifiering av terrorism” i Spanien.

Den 21-åriga historiestudenten Cassandra Vera dömdes i förra veckan till ett års fängelse för att ha publicerat en rad skämt på Twitter om mordet på den spanska premiärministern Luis Carrero Blanco år 1973.

Amiral Carrero Blanco var en av general Francos närmaste män och sågs som efterträdare till den spanske diktatorn. Dådet utfördes av den separatistiska rebellgruppen ETA som sprängde Carrero Blancos bil i luften med en sådan kraftfull sprängladdning att bilen slungades över ett hus.

Under tre års tid ska Cassandra Vera ha publicerat 13 skämt om dådet, så som ”ETA kombinerade en policy mot användningen av officiella fordon med ett rymdprogram” och ”reste Carrero Blanco också tillbaka till framtiden i sin bil”. Hon fälls för att ha glorifierat terrorism och hånat dådets offer och deras anhöriga.

Eftersom Vera är tidigare ostraffad väntas domen förvandlas till ett villkorligt straff. Men även om hon slipper sitta bakom lås och bom kan domen hindra att Vera får fortsatta studiemedel och äventyra en framtida karriär i den offentliga förvaltningen. ”De har ruinerat mitt liv” skriver Vera på Twitter som kommentar till domen.

Cassandra Vera fälls trots att ett av de påstådda brottsoffren har gått ut och offentligt fördömt rättegången.

I ett brev som publicerades i tidningen El Pais skriver Lucia Carrero Blanco, barnbarn till den mördade amiralen, att även om skämten var osmakliga så borde de inte leda till rättsliga påföljder:

”Jag är rädd för ett samhälle där yttranden, oavsett hur beklagliga de må vara, kan leda till fängelsestraff”.

Fallet är det senaste i raden av rättsfall i Spanien som rör uttalanden eller konstuttryck som anses glorifiera terrorism. I ett av de mest uppmärksammade fallen häktades två dockspelare för att ha visat ett plakat med texten ”Länge leve al-Qaida-ETA” under en samhällskritisk dockteater i fjol. Efter stora protester lades dock det fallet ner.

Många andra fall har dock lett till fällande domar. Enligt en rapport från Amnesty International fälldes 19 personer år 2015 och 27 personer år 2016 för att ha glorifierat terrorism. I januari i år dömdes César Strawberry, sångare i metalgruppen Def Con Dos, till en ettårig villkorlig fängelsedom för att ha hyllat terrorstämplade ETA och skämtat på Twitter om att skicka en tårtbomb till kungen.

Den 23-årige rapparen Valtonyc har fått det hittills längsta straffet. I februari dömdes han till 3,5 års fängelse för att under sina konserter uttryckt stöd för separatister och rappat om att döda kungen.

De fällande domarna kritiseras av flera människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch. I den aktuella rapporten Dangerously Disproportionate skriver Amnesty att de svepande formuleringarna i lagstiftningen har lett till ”oproportionerlig och godtycklig tillämpning” som hotar ”individers grundläggande rättigheter och friheter”.

Stephane M. Grueso från yttrandefrihetsorganisationen PDLI menar att lagstiftningen missbrukas för att tysta kritiska röster.

– Makthavarna är obekväma med att folk använder sina mötes- och yttrandefriheter och har inlett en våg av repression mot alla former av kritiska uttalanden, säger han till den tyska tidningen Deutsche Welle.

Grueso menar att myndigheterna vill skrämma folk från att engagera sig i proteströrelser, som den så kallade 15 maj-rörelsen som tog över landets gator och torg med krav på demokrati under flera månader år 2011.

Kritikerna får stöd av vänsterrörelsen Podemos, partiet som uppstod i kölvattnet av 15 maj-protesterna och som sensationellt blev tredje största parti i valet år 2015. Partiledaren Pablo Iglesias har stöttat Cassandra Vera under rättegången och innan domen föll försökte Podemos driva igenom en lagändring i parlamentet. Förslaget röstades dock ner av alla de andra stora partierna som menar att lagen är ett viktigt verktyg i ”kampen mot radikala islamister”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu