• Med sin barnboksdebut vill Ulrika Gustafsson visa att det går att leka och ha kul även när du har blivit äldre.
Landets Fria

En cyklande farmor från Åmål

I Jag ska aldrig sluta cykla av barnboksdebutanten Ulrika Gustafsson står leken i fokus och berättelsen kryddas med hemliga detaljer.

I centrum för boken finns en historia om en ung flicka och hennes gammelfarmor. Med kluriga teckningar som visar på en stor omsorg om detaljer lockar berättelsen fram tankar hos både yngre och äldre.

– Det var inte så länge sedan jag själv var ung. Nu har jag blivit något äldre och insett att livet går ganska fort. Men du kan leka och ha kul fastän du blir gammal, berättar Ulrika Gustafsson.

Inspiration till berättelsen hämtas från Ulrika Gustafssons egen farmor, Gullan Gustavsson ifrån Åmål i Dalsland. Till henne är också boken tillägnad. Idén till boken kom 2015 då Gullan gick bort.

Ulrika Gustafsson minns Gullan som en väldigt varm, givmild och glad person som lyste upp då yngre släktingar kom och hälsade på henne i Åmål. Men Gullan gillade också att cykla och hade ett aktivt fritidsliv.

– Cykling är någonting man kan hålla på med länge. För att ta sig till och från sina olika möten i Frälsningsarmén gjorde hon verkligen det en hel del. Hon gillade också att sjunga, bland annat för oss barnbarn.

Äldre människor inspirerar Ulrika Gustafsson. I sitt yrke som biomedicinsk analytiker jobbar hon på Centralsjukhuset i Karlstad. Där får hon se många människor i olika åldrar komma och gå.

Finns det någon relation mellan jobbet och dina teckningar?

– Jo, jag gillar ju människokroppen, i konsten avbildar jag den och i mitt arbete undersöker jag den. Det finns trots allt kanske en koppling där. Sedan får jag ju träffa väldigt många trevliga äldre människor på jobbet. Det är fint.

I boken kryllar det av saker som händer. Det är vackra motiv och kluriga detaljer. Tankarna går till Sven Nordqvists barnboksklassiker Pettson och Findus, liksom till värmen i Min granne Totoro av Hayao Miyazaki, även om stilen framstår som unik för Ulrika Gustafsson.

– Det är en stil jag har haft väldigt många år. Jag kör min egen grej. Jag älskar detaljer, jag gillar att gå in i bilden och göra saker som man kanske inte märker vid första ögonblicket. Jag pillar gärna med smågrejer och har också en liten extra berättelse i bilderna som kanske inte har med texten att göra.

Från Åmål har reaktionerna varit positiva, både från familj och andra. Jag ska aldrig sluta cykla finns numera i Åmåls bokhandel och Provinstidningen Dalsland har intervjuat henne. Den finns även att låna på 18 bibliotek runt om i landet. Men Ulrika Gustafsson tänker inte stanna här.

– Jag hoppas det ska gå bra så att jag får göra en tvåa av något slag. Jag har en del andra bok-idéer också, men jag ville starta med en kort berättelse, så får vi se vad som kommer härnäst.

Nästa bokidé förfinas kanske då hon reser till Svanskog nästa gång. Till det lilla samhället i sydvästra Värmland kommer Ulrika Gustafsson med familj ibland för att träffa andra släktingar i den stuga som Gullan och hennes make köpte på 1970-talet.

Under samtalets gång blir det tydligt att Ulrika Gustafsson gärna ser sin konst och teckningar som ett sätt att lyfta fram äldre människor överlag. Men det kanske behövs något gemensamt att mötas runt? Som vad vi tyckte om att göra då vi växte upp. I boken är det då gammelfarmor går bort som den unga flickan får lära sig mer om hennes barndom. Familjen visar gamla svartvita bilder och där får hon se en tjej precis som hon själv. Full med liv. Ung och nyfiken. Boken avslutas med en uppmaning att använda sin nyfikenhet och fråga äldre vad de gillade att leka med.

– Då inser vi kanske att vi i inte är så olika, trots allt. Jag tror även att äldre läsare kan uppskatta budskapet i min bok. Jag vill hylla och lyfta de som levt sina liv och som ofta glöms bort, det är min tanke.

Jag ska aldrig sluta cykla är utgiven på Idus förlag och finns att köpa i de flesta nätbokhandlar.

Fakta: 

Konstutställning

Vecka 9 ställer Ulrika Gustafsson ut några av sina motiv i bostadsbolaget KBAB:s lokaler på Hemvägen 14 i Karlstad.

Flera av dem visar på ett varmt och färgglatt sätt upp äldre människor med olika kroppstyper.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu